چگونه مصرف سوخت دامپتراک را کاهش دهیم؟
۴ نکته مهم برای بهینه سازی مصرف سوخت ماشین آلات
زمان مطالعه: ۴ دقیقه
در معدنکاری و بسیاری از پروژههای عمرانی، ماشین آلات بیشترین سهم از هزینههای سرمایهای (برای خرید و اجاره) و هزینههای عملیاتی (برای بهره برداری) از آنها در هر پروژهای را دارند. هزینههای سرمایهای غیر قابل انعطاف هستند و نمیتوان آنها را کاهش داد. اما هزینههای عملیاتی، شدیدا متاثر از نوع انجام کار با ماشین آلات است. کوچکترین عوامل کاهش یا افزایش هزینههای ماشین آلات، ارقام بسیار بزرگی هستند که سود و زیان پیمانکار و کارفرما را جابجا میکنند. بنابراین توجه ویژه به بخش بهینه کردن عملیاتهای ماشین آلات، برگ برنده صاحبین ماشین آلات پر سود است.
هزینههای عملیاتی ماشین آلات شامل میزان مصرف سوخت، قطعات و لوازم یدکی و مصرفی ماشین آلات است. این عوامل بسیار متاثر از دو عامل، رانندگان و اپراتورهای دستگاهها و برنامهریزیهای انجام عملیات است. مصرف سوخت با رعایت نکاتی ساده قابل بهینه کردن است که آنها را بیان خواهیم کرد:
۱- رانندگی اصولی
هرچه سرعت بیشتر شود، مصرف سوخت بیشتر میگردد. بالاتر از سرعت ۸۰ کیلومتر بر ساعت، هر یک کیلومتر بر ساعت سرعت بیشتر،مقدار بسیار زیادی به مصرف سوخت افزوده میشود. یک دامپتراک با ۱۰۵ کیلومتر بر ساعت، ۲۳۵ لیتر در هر صد کیلومتر سوخت مصرف میکند. سیستمهای پایش ماشین آلات با GPS این امکان را فراهم میسازد که رفتار رانندگان را در حین حرکت کنترل کنند و در صورت رانندگی پرخطر و با سرعت بالا به آن هشدار دهند تا سرعت خود را پایین بیاورد که به مدیریت بهینه مصرف سوخت بسیار کمک میکند.
سه نکته برای افزایش راندمان عملیات ماشین آلات سنگین
۲- کاهش اتلاف زمان دامپتراک برای بارگیری
شلوغی در محل بارگیری شاول یا خالی کردن بار و انتخاب راه نامناسب یکی از مهمترین دلایل مصرف غیر بهینه سوخت است. در بررسیهای انجام شده بر روی معادن، دامپتراکهایی با ۴۰یا ۵۰ درصد زمان بیکاری شناسایی شدهاند که قطعا ضرر رسان است. این یعنی نصف زمان کاری موتور، ماشین در حال مصرف بدون سود سوخت است. مدیریت مسیرها و تخصیص دقیق و برنامهریزی شده دامپتراک به شاولها، به صورت انسانی یا با سیستمهای نوین دیسپچینگ، این مشکل را مرتفع میسازد.
۳- لاستیک دامپتراک
تایرهای دامپتراک بایستی به صورت مرتب مورد بررسی قرار بگیرند. فشار باد تایر، رابطه مستقیم با مصرف سوخت دارد. تورم در لاستیک دامتراک نیز تاثیر شدیدی بر مصرف سوخت دارد. همچنین لاستیک صاف و بدون عاج، ۱۰ درصد مسافت طی شده چرخ را بیشتر میکند که به مصرف سوخت بیشتر منجر میگردد. همچنین سنسورهای پایش لاستیک بسیار زیاد شدهاند که با متصل شدن به سیستم پایش ماشین آلات، میتواند آنلاین به مرکز کنترل مشکل در باد تایر را اعلام کند.
۴- تعمیر و نگهداری ماشین آلات
یک دامپتراک خوب نگهداری شده، عملیات خود را با بیشترین بازدهی انجام میدهد. زیرا از میزان سوخت وارد شده به موتور، حداکثر توان را دریافت میکند. مانند تعویض به موقع روغن، فیلتر هوا، فیلتر روغن و… لوازم مصرفی دستگاه. بنابراین، مدیریت تعمیر و نگهداری ماشین آلات در هر معدنی، قطعا بیشترین تاثیر را بر بازدهی ماشین آلات دارد و همچنین باعث جلوگیری از بروز حوادث و خرابیهای دستگاه میشود. امروزه سیستمهای تعمیر و نگهداری بسیار متنوعی به صورت هوشمند برای معادن یا تعمیرگاهها ساخته شده که توسط آنها میتوان عملکرد تعمیرگاه را بهینه نمود.
طبق نتایج بدست آمده از معادن به روز دنیا، استفاده از سیستمهای پایش و دیسپچینگ (تخصیص هوشمند دامتراک به شاول) و متصل کردن آن به سیستمهای تعمیر و نگهداری، بازدهی این بخش پر هزینه از معدنکاری را بسیار بالا میبرد. این سیستمها به رصد وضعیت ماشین آلات در هر نقطه از دنیا به صورت “از راه دور” امکان پذیر میسازد که به همین دلیل بسیار توسط صاحبین ماشین آلات مورد تقاضا گردیده است.
مصرف گازوییل اصلا تو معادن مسئله ی حساسی نیست و بیشتر ماشین ها اون کارکرد با بازدهی بالا رو ندارن که بخاطر ارزونی سوخته
با سلام و تشکر از انتخاب فروشگاه اینترنتی قطعات یدکی ماشین آلات راهسازی و معدنی اپال پارت
بله متاسفانه درحالیکه در نهایت هزینه زیادی برای کارفرما و پیمانکار میشود